Fotografie tips

 

1. Belichting

De belichting van de foto is afhankelijk van de sluitertijd, het diafragma en de iso-waarde. Alle fototoestellen hebben een ingebouwde lichtmeting. Hiermee kun je de camera een suggestie laten doen voor de diafragma en sluitertijd. Het is ook mogelijk zelf de diafragma en sluitertijd in te stellen om de foto te maken met de belichting die jij zelf wilt.

Op bijna alle modellen kun je kiezen voor de volgende mogelijkheden:

  1. Sluitertijd (shutter priority), in dit geval selecteert de camera het diafragma;
  2. Diafragma (aperture priority), in dit geval kiest de camera zelf de sluitertijd;
  3. Program meting of auto, in dit geval kiest de camera beide;
  4. Manual, in dit geval zul je zelf de diafragma en sluitertijd moeten kiezen.

 

2. Compositie

In de fotografie zijn er een aantal gouden regels die je kunt toepassen voor de compositie van je foto. Het zijn richtlijnen dus het wil niet zeggen dat dit altijd voor de juiste resultaten zorgt. Het is ook een kwestie van uitproberen. Hieronder de algemene regels:

  1. Regel van derden: plaats je onderwerp op 1/3e of 2/3e van de foto. Het menselijk oog ervaart dit als meer gebalanceerd en natuurlijker.
  2. Vrijmaken van de achtergrond: als het onderwerp vrij is van de achtergrond, wordt de aandacht meer op het onderwerp gericht. Dit kan door de achtergrond onscherp te maken waardoor het scherpe deel uit de foto springt.
  3. Voorgrond-achtergrond: probeer iets interessants op de voorgrond van de foto te plaatsen. Bij het fotograferen van bijvoorbeeld een landschap, probeer dan bijvoorbeeld een boom of een gebouw te vinden en op het snijpunt te plaatsen. HIerdoor voeg je iets interessants toe op de voorgrond en ontstaat er meer diepte in de foto.

3. Lijnen

Door de lijnen te volgen van bepaalde elementen, kijk je dieper de foto in. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld muurtjes, weggetjes en beekjes. Lijnen zijn belangrijk voor het bepalen van de compositie.

 

 

 

 

Telefoon Telefoonnummer
 

Wilt u een afspraak maken,dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

0320 840 156

 

Telefoon Routebeschrijving
 

Wilt u op bezoek komen? de koffie staat altijd voor u klaar.

Klik hier voor uw routeplanner